Följ bloggen med bloglovin.com

bloglovin

tisdag 2 mars 2010

Formgivning

Då hästen söker sig framåt och nedåt så går den i en lång och låg form som förlänger hästens överlinje samtidigt som den främre delen av ryggen höjs upp.
Detta är ett bra sätt att lära hästen aktivera sin ryggmuskulatur. När detta är rätt utfört kommer det leda till att hästens bakben svingar sig mor tyngdpunkten.
Hur lång och låg skiljer sig från häst till häst.

Över hand
Om hästen inte fått formgiva sin överlinje och framdel samtidigt som ryttaren vill samla sin häst kommer detta resultera i en avkortad överlinje och sänkt rygg. Rids hästen så under en längre tid finns risken för belastningsskador i rygg, kors och framben.

Rund form
Då hästen går i rund och djup form kommer den att höja ryggen, dock i ett spänt och statiskt tillstånd vilket hindrar hästen från att använda muskulaturen rätt. I detta arbete hamnar också största delen av vikten på framdelen. Denna form hamnar hästen ofta i av misstag när de försöker undandra sig ryttarens hjälper och därför hamnar bakom handen. Man kan inte komma ur denna for genom att höja handen, istället får man släppa efter på tygeln så hästen inte får något stöd av tygeln så länge den går bakom handen.

Samling
När hästen går i den samlade formen är bärigheten maximal. Bakdelen sänks då hästen vinklar sitt bäcken och alla leder i bakbenen mera. Ryggen lyfts samtidigt uppåt bakifrån. Hästen trampar också långt in mot tyngdpunkten med bakbenen och avlastar framdelen. Dock är det viktigt att hästen bibehåller sökningen till handen, så den inte sänker främre delen av ryggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar